[...] szanse i zagrożenia Pierwsze 3 lata treningu: wyciśnij maksimum! Brak efektów w treningu: "robię masę czyli rzeźbę" Trening góra-dół - opinie, korzyści i pułapki Referencje, badania, literatura: K E Friedl 1 , R J Moore, L E Martinez-Lopez, J A Vogel, E W Askew, L J Marchitelli, R W Hoyt, C C Gordon „Lower Limit of Body Fat in Healthy Active [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] Autorka (Aga in America) sugeruje, iż jedzenie bananów, mango czy pomarańczy powoduje, że zawarta w nich glukoza będzie transportowana pasywnie. Przykro mi, ale liczne badania pokazują, że zjedzenie bananów powoduje odpowiedź insulinową. W badaniu Hermansen K. i wsp. badano wpływ niedojrzałych (80-90% skrobi) i przejrzałych bananów [...]
[...] w diecie. Jeśli jednocześnie ktoś zwiększył trochę podaż warzyw i/lub owoców, to wcale nie oznacza, iż redukcyjny efekt diety był spowodowany właśnie tym czynnikiem. Autorzy badania i rok Ilość porcji owoców i warzyw Bilans energetyczny Spadek masy ciała Czas trwania de Oliveira et al. 2008 ↑ 3 dodatkowe porcje dziennie ↓ 104.88 kJ dziennie [...]
Niektórzy ludzie uważają treningi interwałowe (czyli charakteryzujące się zmienną intensywnością) za rewolucję, jakby zapomnieli, iż podobne metody były znane już 100 lat temu (trening bokserów, tajbokserów, zapaśników, też ma charakterystykę interwałową). Tak samo crossfit nie jest niczym nowym, a już na pewno nie walki MMA (pankration był znany [...]
[...] (TCr) w organizmie występuje, jako: kreatyna wolna (Fcr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny stanowi fosfokreatyna, zaś 40% kreatyna niezwiązana (wolna). Inne badania podają proporcje ok. 66% fosfokreatyny oraz ok. 33% kreatyny wolnej (kilkuprocentowe odchylenie nie ma tu decydującego znaczenia). Fosfokreatyna stanowi główne źródło [...]
[...] podaży tłuszczów, a większej węglowodanów, wykazują podobną skuteczność w perspektywie 6 - 12 miesięcy (o ile utrzymany zostanie ujemny bilans energetyczny). Referencje, badania: Wesley David Dudgeon i in. In a single-blind, matched group design: branched-chain amino acid supplementation and resistance training maintains lean body mass during [...]
[...] nie istnieje żaden „dobry” i „zły” cholesterol, gdyż HDL i LDL to tylko transportery niedobór cholesterolu zabija ludzi znacznie szybciej, niż jego nadmiar niektóre badania wskazują, iż dla kobiet bezpieczne jest utrzymywanie wysokiego stężenia cholesterolu w organizmie, niekoniecznie tak samo, jest u mężczyzn, DiMarco DM i wsp. [...]
[...] Jak to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? Według badań sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, jednak często badania dotyczą osób w podeszłym wieku. Cierpią one na wyniszczenie masy mięśniowej, są oblane tkanką tłuszczową. Zdrowy, młody sportowiec nosi 6-12% tkanki tłuszczowej, [...]
[...] energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają potencjał prozdrowotny pod względem wpływu na glikemię, stężenie glukozy i insuliny, dlatego w niektórych badaniach sugeruje się, iż mogą zapobiegać cukrzycy lub nawet cofać wczesne jej objawy (stan przedcukrzycowy charakteryzujący się podniesionym stężeniem insuliny i glukozy na [...]
[...] Ich popularność wiąże się z przypisywanymi aminokwasom właściwościami. Boom na aminokwasy rozgałęzione zaczął się po agresywnych kampaniach reklamowych popartych stosownymi badaniami naukowymi. Na co mogę liczyć w takim razie w trakcie stosowania aminokwasów rozgałęzionych? Zmniejszenie bólu powysiłkowego. 12 młodych niewytrenowanych kobiet [...]
[...] więc od 3,1 mln do nawet ponad 9,5 mln osób stosowało SAA. Według kolejnych badań, SAA przyjmowało w okresie całego życia przynajmniej raz, 3-4 miliony osób w USA. Niektóre badania sugerują, iż nawet mężczyźni w wieku powyżej 40 lat stosują SAA, co świadczy o wieloletnim doświadczeniu. Wg kolejnych danych opartych na meta-analizie 187 badań, na [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]
W pierwszej części tekstu określiłem, jakie badania lekarskie warto wykonać przed i po cyklu na SAA. Zapewne sięgasz po doping z sobie znanych pobudek. Najczęściej sterydy anaboliczno-androgenne mają służyć do zwiększania masy, siły i mocy mięśni. Nie zawsze stosowanie dopingu ma uzasadnienie. Z pewnością musisz liczyć się z niebagatelnym wpływem [...]
[...] jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie duża podaż białka w trakcie treningu siłowego („na masie”). W badaniach Jose Antonio i wsp. jedna grupa dostarczała 3,4 g białka / kg m.c., a druga 2,3 g białka / kg m.c.. Te osoby ważyły średnio 74,3 kg, a więc jedna grupa dostarczała [...]
[...] Największe błędne tezy Marion Grillparzer: „Piwo prowadzi do otyłości brzusznej”. Naukowcy sprawdzili, czy teoria piwnego brzucha jest prawdziwa. W ramach badania EPIC od 7876 mężczyzn i 12 749 kobiet zebrano dane m.in. żywieniowe. Oceniono powiązanie, między piciem piwa a zmianą w obwodzie pasa w ciągu 8.5 roku (za pomocą [...]
[...] skutecznie zmniejszać gęstość mineralną kości. Kiedy występuje katabolizm? Klasycznym przykładem są diety z ilością energii rozpisaną na 1200-1400 kcal. Na przykład podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała, [...]
W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]
[...] diet) ma następujące proporcje makroskładników : 15-25% białka, 65-80% tłuszczu, 5-10% węglowodanów. Ile protein należy dostarczać? Warto przypomnieć, iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame , po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein), do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]